Noi reguli pentru comercianții de produse alimentare

Din 20 decembrie 2022 intră în aplicare ordinele ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 și 163/2021 care vizează unitățile care produc și vând produse alimentare. Noul ordin îi obligă pe comercianți să afișeze la punctele de vânzare informații detaliate despre produsele alimentare din oferta lor. Acest lucru este valabil pentru restaurante, cafenele, baruri, patiserii și alte spații din zona HoReCa.

Informațiile la care face referire acest ordin ANPC sunt: valorile nutriționale, ingrediente, gramaj și alergeni. Deși unele locații aveau deja astfel de detalii specificate în meniul lor, ele nu erau obligatorii. În plus, acum trebuie să fie cât mai detaliate și să includă: valoarea energetică a produselor și cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, proteine, glucide, zaharuri și sare, prezența aditivilor și tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor aflate în compoziția produselor finite. De altfel, în funcție de situație, este nevoie și de o declarație prin care să se menționeze faptul că prezența conținutului de sare este datorat exclusiv prezenței în mod natural a sodiului.

Scopul noilor reguli ce îi obligă pe comercianți la aceste modificări este acela de a informa cât mai corect cumpărătorul în legătură cu produsele oferite. Informațiile trebuie să fie vizibile atât în locațiile fizice, cât și pe platformele online prin care se vând produsele alimentare. De asemenea, dacă un produs este oferit spre vânzare în mai multe locuri din cadrul aceleiași unități, informațiile trebuie afișate în fiecare dintre aceste locuri.

O astfel de schimbare îi poate pune în dificultate pe ownerii de afaceri deoarece este un flux mare de informații pe care trebuie să îl includă. În plus, toate materialele pe care aceștia le folosesc, cum ar fi meniurile, trebuie modificate conform ordinului ANPC.

Compania BitSoft, care este în prezent lider de piață în domeniul soluțiilor IT pentru industria ospitalității, vine cu soluții bine definite pentru a ajuta fiecare comerciant în parte în acest sens. Aceasta pune la dispoziții clienților soluții software prin care totul se poate automatiza și astfel munca poate fi ușurată.

BitSoft, singura companie IT care a fost prezentă la dezbaterea ordinului ANPC

BitSoft are o experiență de peste 28 de ani pe piața din România și se concentrează în permanență pe dezvoltarea softurilor de gestiune a operațiunilor care au loc în cadrul companiilor din domeniul HORECA. Astfel, furnizorul IT pune la dispoziția partenerilor săi o suită de softuri, adaptate în funcție de tipul și nevoia fiecărui business din industria ospitalității.

Mai mult chiar, BitSoft este singura companie din domeniul IT care a fost prezentă la ședința de dezbatere a ordinului ANPC 201/2022 care a avut loc recent, condusă de către președintele ANPC, Horia Constantinescu. Subiectul dezbaterii au fost cerințele pe care operatorii economici din domeniu trebuie să le îndeplinească pentru implementarea și respectarea noului ordin. Acest fapt reprezintă dovada clară a faptului că liderul de piață, BitSoft, este în permanență preocupat de profesionalizarea activităților desfășurate de partenerii săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *